7 Dagers fjelltur i Nord Albania

 

Denne vandreferien i Albanias ville nord er antakelig en av de siste store eventyrene i Europa. Du vil oppleve nasjonalparkene Valbona-dalen, den fantastiske landsbyen Theth og møte mennesker som er forfriskende uavhengige av resten av Europa.

 
 

De Fordømte Fjellene - The Accursed Mountains - i Albania er imponerende, uberørte og nesten ugjennomtrengelige, bortsett fra noen få fjelloverganger som knytter gårdene til verden utenfor.

Denne turen er helt unik, ideell for de som er ute etter noe nytt!

7 dager med fantastiske turer til fots og i tillegg et innblikk i den lokale levemåten. Det er også derfor dere for det meste overnatter hjemme hos de lokale, også kalt “Malësorë”, i små, sjarmerende landsbyer omgitt av tette fjell.

Dere kan velge om dere ønsker delta i små grupper med likesinnede reisende eller i deres eget reisefølge som kan være singel eller med familie og venner.

 


Dag 1: Ankomstdag - transport til Tirana

Dere sjekker inn på hotellet i det historiske delen av Tirana. Ettermiddagen står åpen, så dere kan utforske Tirana i eget tempo.


Dag 2: Fergetur på Koman-sjøen - transport til nasjonalparken Valbona-dalen

Fergen fra Koman går kl 09, så dere må opp tidlig. Fergeturen varer i 3 timer. Fra båten har dere en fantastisk utsikt og siden innsjøen er plassert med fjell på begge sider minner den om en norsk fjord.

Etter fergeturen drar dere til Valbona-dalen. Denne vakre dalen er har en elv med krystallklart vann i midten og er omringet av høye fjell. Etter lunsj blir dere innlosjert i et sjarmerende, alpint gjestehus og på ettermiddagen har dere nok av tid til å utforske området hvis dere vil.


Dag 3: Til fots mot Kukaj

I dag går dere mot Kukaj, en isolert landsby. Stien mot fjellet Rosi går gjennom skogen og midtveis spiser dere lunsj med en fantastisk utsikt mot fjellene Grykat e Hapta og Jezerca, som er det høyeste punktet i de albanske alpene.

Her har dere også mulighet til å slå av en prat med de lokale gjeterne. Det er opp til dere om dere her også ønsker å gå opp mot Rosi passet (2000m) på grensen til Montenegro.

Dere går tilbake til Valbona hvor dere spiser middag. Turen varer i ca 6 timer, men hvis dere også går mot Rosi passet må man legge til 2 ekstra timer. Overnatting i Valbona.


Dag 4: Tur til Thethi

I dag går dere over Valbona-passet (1840m) mot Theth-dalen. Stien i dag er del av en vei som har blitt brukt av de lokale siden gamle dager. Etter en stund blir turen mer krevende. Dere stopper ved baren “Simoni” og fyller på med vann før dere fortsetter mot Valbona-passet. Jo høyere opp dere går, jo vakrere blir utsikten.

Valbona-passet ligger på 1860m og har en flott utsikt mot Radohima-fjellene og en imponerende utsikt mot Jezerce-massivet. Denne turen er kun mulig å gjennomføre etter mai når snøen har smeltet.

Herfra fortsetter dere ned mot Thethi på 800m og her har dere en hyggelig piknik under trærne. Bagasjen deres blir fraktet av muldyr. På ettermiddagen ankommer dere landsbyen Theth hvor dere blir innlosjert og tilbringer natten.


Dag 5: Utforsk nasjonalparken Theth

Theth er den vakreste landsbyen i Albania. Den ligger på 800m og er omringet av fjell på over 2300m. Stedet har vært isolert fra sivilisasjonen og dette har hjulpet folket med å ta vare på gamle albanske tradisjoner.

Dere besøker Grunas-fossen, Grunas-dalen og Blue Eye som ligger bare en kort gåtur unna. Blue Eye er en naturlig vannkilde og en av de vakreste attraksjonene i hele Albania. Overnatting i Theth.


Dag 6: Tur til Boge - transport til Tirana

Dere nyter frokost på gjestehuset og tar farvel med de lokale. Dere starter nok en dag i vakre omgivelser når dere starter turen mot landsbyen Boga. Dere går langs Shtegu I Dhenve (sauestien), en klassisk tur i de albanske alpene. Dere går langs fjellet Radohima før dere ankommer Boga hvor dere spiser en hyggelig lunsj. Deretter drar dere gjennom Boga-dalen mot Shkoder og passerer Skadar-sjøen før dere ankommer Tirana. Dere sjekker inn på hotellet og har kvelden til å spise middag og se dere rundt.

Dag 7: Avreisedag

Turen inkluderer ikke transport til flyplassen, men si fra hvis dere ønsker hjelp med å bestille bil. En taxi til flyplassen vil komme på 35 euro.