Albania: 10 Dager i antikkens fotspor

 

Historisk sett har Albania alltid vært viktig. Beliggenheten mellom Hellas og Roma og geografien med naturlige havner ga starten på ruten som til lands gikk mellom Adriaterhavet og Istanbul. Albania er ikke et land de fleste kjenner så mye til i dag, men i storhetstidene sprudlet det med de gamle grekerne, romerne, bysantinerne og ottomanerne. Landet er i dag blant de mest unike i Europa.

 
 

Dag 1: Tirana

Transport fra Tirana International Airport til hotellet. Middag og overnatting i Tirana


Dag 2: Durres - Apollonia

Durres var en møtepunkt for både grekerne og romerne. Dere blant annet besøker amfiteateret det arkeologiske museet.

Så reiser dere mot Apollonia, grunnlagt rundt 600 f. Kr, hvor dere overnatter.Dag 3: Berat

Berat er en av Albanias eldste og vakreste byer og full av vakre attraksjoner fra oldtiden. Overnatting i byen.


Dag 4: Byllis - Vlora

Byllis var en gang den største byen i sørlige Illyria. Den ligger på en bakketopp med en fantastisk utsikt. Vlora er byen hvor det første parlamentet ble kalt sammen etter den første uavhengighetserklæringen i 1912. Overnatting i Vlora.


Dag 5: Himara - Saranda

Dere tilbringer dagen i nasjonalparken Llogara og langs den vakre joniske kysten. Dere stopper i havnen Porto Palermo, noen få km fra Himara hvor dere besøker et venetisk fort og slott. I Saranda får dere først en flott utsikt mot havet før dere sjekker inn på hotellet.


Dag 6: Butrint - Gjirokastra

Butrint ligger ved en innsjø nær grensen til Hellas og var en gang en viktig romansk koloni og her kan dere se rester fra oldtiden blant annet av en basilika, et dåpskapell og et palass. Den første av to netter i Gjirokastra.


Dag 7: Gjirokastra - Labova e kryqit

De bratte, brosteinsbelagte gatene og de steindekte takene til de ottomanske husene i Gjirokastra er mest synlig fra slottet. Dere besøker den gamle bazaaren, et tradisjonelt ottomansk hus og det tidligere hjemmet til diktatoren Enver Hoxha.

På ettermiddagen besøker dere landsbyen Labova e Kryqit for å se en av de eldste bysantinske kirkene i Albania. Overnatting i Gjirokastra.

Dag 8: Ardenica - Tirana

Dere kjører nordover mot klosteret i Ardenica som er fra 1282. Herfra kjører dere mot hovedstaden Tirana hvor dere tilbringer ettermiddagen på det nasjonalhistoriske museet. Dette blir den første av to netter i Tirana.


Dag 9: Lezha - Kruja

Dere kjører mot Lezha for å se Skanderbeg-minnesmerket. Deretter drar dere til Kruja som var Albanias hovedstad i middelalderen. Byen har flere museer, en restaurert bazaar og har et gammelt slott og citadell. Etter litt fritid til å utforske byen, returnerer dere til Tirana og deres siste natt av denne turen.

Dag 10: Tirana

Dagen blir lagt opp i forhold til når flyet deres går. Så hvis dere har tid bruker dere morgenen på å besøke noen gamle gater som er både fra den ottomanske, den italienske samt den kommunistiske fortiden til byen. Dere besøker også det nasjonale kunstmuseet før dere drar mot Tirana International Airport.